Originea: porumbeii rotati au aparut cu mai bine de peste 2000 de ani inainte de Hristos, fiind atestati documentar in tinuturile asiriene. In jurul anului 1600, aceasta rasa de porumbei a fost raspandita deja si in Europa. In prezent s-a elaborat un standard unitar pe plan mondial.
Impresie generala: porumbelul se remarca prin coada sa bogata in pene cu aspectul unei farfurii, purtata vertical. Tinuta sa este mandra, are capul nemotat, picioarele neincaltate.
Capul: mic, fin, nemotat.
Ochii: luminosi, vioi, limpezi. Culoarea lor difera in functie de cea a penajului.
Genele: cat mai fine posibil.
Ciocul: subtire, de lungime medie, mandibula superioara este putin curbata la varf.
Narile: mici, fine si pudrate.
Gatul: subtire, curbat, se ascute pe masura ce se apropie de cap. Lungimea gatului la porumbeii Voltati este proportionala cu cea a spatelui, astfel incat da posibilitatea capului sa se odihneasca lipit de pernuta si in mijlocul ei.
Corpul: are forma rotunda, ca o minge, din orice directie ar fi privit. Pozitia corpului este verticala in pozitie de parada.
Pieptul: este rotunjit, curbat.
Spatele: este putin scobit in mijloc. Crupionul este puternic, de marime suficienta pentru a tine in echilibru coada.
Aripile: sunt purtate strans lipite de corp. Incheieturile aripilor sunt ascunse de penajul pieptului, evidentiind forma rotunda a corpului. Remigele primare ating penele cele mai de jos ale cozii, fiind purtate sub aceasta, varfurile aripilor aproape atingandu-se.
Coada: este alcatuita dintr-un numar foarte mare de pene, insa numarul lor nu este un indiciu relevant al valorii. Trebuie purtata vertical. Privita din fata ea trebuie sa se ridice cat mai sus peste linia pieptului porumbelului. Privita din spate coada reprezinta suprafata unui arc de cerc, din care lipseste un mic sector din partea de jos. Pernutele reprezinta de fapt penele supracodale si subcodale. Acestea trebuie sa fie dese, acoperind bine tijele rectricelor. Penele supracodale ajung in lungime pana la jumatatea penelor mari din coada. Cele subcodale sunt moi, alcatuind o formatiune cu aspect circular.
Picioarele: de lungime medie, corect pozitionate, drepte, cu degete mici, fine si curate. Culoarea picioarelor la Porumbeii Rotati este rosie la toate exemplarele. Sunt acoperite cu pene pana la genunchi.
Penajul: curat, ingrijit, des si strans lipit de corp.
Tinuta si deplasare: aceasta rasa de porumbei trebuie sa se deplaseze mergand pe varful degetelor, cu gatul lipit de spate, iar capul lipit de pernuta. Pieptul este purtat mai sus decat linia crestetului capului, pozitia trunchiului fiind verticala. Penele cozii se afla intr-un plan perpendicular pe planul podelei.
Culoare si desen: porumbeii voltati prezinta o varietate mare de culori (de baza sau diluate) si combinatii ale acestora.
Unicolorii albi: sa fie negri, genele alb-roz, ciocul si unghiile albe. negri: culoarea este negru funigine, cu un luciu metalic verde-rosu, mai ales pe gat si piept; ochii albi sau oranj, cu gene inchise; ciocul si unghiile negre. albastri: culoarea este albastru-gri, mai inchisa pe gat si cap. Aripile prezinta doua dungi negre, paralele. Negre sunt si varfurile penelor din coada. argintii: dungile de pe aripi si varfurile penelor din coada trebuie sa fie colorate cafeniu deschis; ochii albi sau oranj; ciocul si unghiile deschise la culoare. rosii: culoarea trebuie sa fie intensa ( fara tendinte spre argintiu,sau albastru) cu un luciu metalic rosu-verzui pe gat si corp; ochii albi; genele alb-roz; ciocul si unghiile deschise. galbeni: culoarea este intensa, spre auriu; ochii albi; genele alb-roz; ciocul si unghiile albe. cafenii. Combinatii de culori albi cu pete negre: petele se intind si pe remigele primare ca si pe rectrice; raportul este 50% pe fiecare culoare; albi cu coada colorata: albastra, neagra, rosie, etc; porumbei cu penajul corpului colorat si coada alba; albi cu capacele aripilor colorate; albi cu capacele aripilor si coada colorata. Defecte grave: coada mica, atarnata, coada sub forma de palnie, picioare strambe, tinuta necorespunzatoare.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.